ΤΠΕ για την εκπαίδευση

Εκδηλώσεις:

- Ημερίδα
(2 Ιουλίου 2008)

- Διημερίδα
(8-9 Μαίου 2008)

- Ημερίδα
(21 Φεβρουαρ. 2008)

- Εκδήλωση
(30 Μαίου 2007)

- Ημερίδα
(7 Ιουνίου 2005)

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώσεις:

- Διημερίδα με θέμα: "Παρουσίαση αποτελεσμάτων έργων ΕΠΕΑΕΚ του Αλεξανδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης"
(18-19 Δεκεμβρ. 2008)

- Ανανέωση της σελίδας του ΠΠΣ

- Ημερίδα
(2 Ιουλίου 2008)

 

Παρακαλώ προσθέστε το όνομα και τον κωδικό χρήστη για πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του Προγράμματος.

 

   'Ονομα Χρήστη: 

Κωδικός Χρήστη: 


                                                       

 

 

Ηλεκτρονική Μάθηση (E-Learning) και Συστήματα Εκπαίδευσης που βασίζονται στο Web

Γενικές Έννοιες
Μία γενική εισαγωγή στην έννοια της ηλεκτρονικής μάθησης (e-Learning) μπορεί να βρεθεί στην αναφορά (MASIE 2002). Πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ηλεκτρονική μάθηση μπορούν να βρεθούν στην εργασία των (Haugen et. al., 2002) όπως επίσης και στον επίσημο ιστοτόπο της ΕΕ για το "e-Learning Initiative" http://europa.eu.int/comm/education/elearning

Μία σύντομη ιστορία της Ανοικτής και Εξ aποστάσεως Εκπαίδευσης/AEE (Open and Distance Learning/ODL) και μία εισαγωγή σε όλες οι έννοιες που σχετίζονται με τη μάθηση που βασίζεται στις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και στα μοντέλα παροχής ΑΕΕ μπορούν να βρεθούν στην εργασία (Stamatis, 1999). Μία λεπτομερής ανάλυση όλων των παραπάνω μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο (Ρετάλης, 2004)

Ανάπτυξη μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης
Η βασικότερη ίσως διάσταση στην διαδικασία ανάπτυξης μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης σχετίζεται με την ανάγκη ορισμού γενικευμένων και ευέλικτων πλάνων μαθημάτων. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα μεταφοράς Ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS USERS' GUIDE, 2004) ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθημάτων που βασίζονται στις ΤΠΕ αποτελεί ένα «de facto» σημείο εκκίνησης. Βλέπε (kargidis et. al. 2003) για ένα σύνολο οδηγιών που αφορούν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μάθησης με βάση το ECTS-NL (European Credit Transfer System for Networked Learning). Το ECTS-NL αποτελεί επέκταση του ECTS, που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος mENU (mENU, 2003)

Μία πολύ πρακτική εισαγωγή στο πώς να αναπτύξει κανείς ένα μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης μπορεί επίσης να βρεθεί στην εργασία των (Hsu et. Al. 1999)

Παροχή μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης
Οι τύποι παροχής μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης μπορεί να είναι είτε σύγχρονοι (synchronous) είτε ασύγχρονοι (asynchronous). Ένας καλός συνδυασμός αυτών των δύο τύπων παροχής μπορεί να υποστηριχθεί από τα λεγόμενα συστήματα συνεργασίας που βασίζονται στον υπολογιστή (computer supported collaborated work software systems), που επίσης αναφέρονται με τον όρο groupware. Τέτοια συστήματα μπορούν να υλοποιήσουν την έννοια της εικονικής τάξης (virtual classroom) μέσω της οποίας παρέχονται μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης. Βλέπε (Groupware, 2002) για μία εισαγωγή σε αυτό το θέμα.

Τεχνολογίες - «Πλατφόρμες» ηλεκτρονικής μάθησης
Ένας μεγάλος αριθμός από συστήματα λογισμικού, όπως είναι το Blackboard το Web-CT και το e-Class έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με σκοπό την υποστήριξη της παροχής και διαχείρισης μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης. Μία συστηματική παρουσίαση τέτοιων συστημάτων μπορεί να βρεθεί στην εργασία των (Staupe & Hage, 2003).

Σταθερότυπα ηλεκτρονικής μάθησης (e-Learning Standards)
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της τυποποίησης των διαδικασιών σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων λογισμικού που υποστηρίζουν ηλεκτρονική μάθηση μπορεί να βρεθεί στο (MASIE, 2002)

Διασφάλιση Ποιότητας και ηλεκτρονική μάθηση
Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας (Quality Assurance) για την ηλεκτρονική μάθηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο. Μία συστηματική τοποθέτηση του θέματος αυτού σε σχέση μπορεί να βρεθεί στην εργασία των (Kefalas et. al., 2003). Ένα σύνολο από "benchmarks" για τον έλεγχο/μέτρηση συστημάτων εκπαίδευσης που βασίζονται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να βρεθεί στο (Quality on the Line, 2002)

Θέματα Πολιτικής της Εκπαίδευσης (Policy Issues)
Θέματα πολιτικής της εκπαίδευσης σύμφωνα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε επίπεδο Ε.Ε. μπορούν να βρεθούν στις διακηρύξεις της (Bologna, 1999) και της (Prague, 2001). Ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζονται όταν αναπτύσσονται κοινά προγράμματα σπουδών σε ευρωπαϊκό μπορεί να βρεθεί στο (Tauch & Rauhvargers, 2002)

Προβλήματα!
Πέρα από τεχνολογικά και διαχειριστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να έχουμε αποτελεσματικά συστήματα εκπαίδευσης που να βασίζονται στις νέες τεχνολογίες σχετίζονται με την παιδαγωγική διάσταση. Μία πολύ καλή συζήτηση αυτών των ζητημάτων μπορεί να βρεθεί στην εργασία των (Christie & Ferdos, 2004).

Δείτε τον πίνακα αναφορών - βιβλιογραφίας